Swengiä & groovea

joonashamalainen Ajankohtaista, Blogi

Nosturin Elmun baarissa nähtiin ja kuultiin basson ja rumpujen yhteensoiton juhlaa, kun bassotaiteilija Eeva Koivusalo ja rumpuvirtuoosi Sami Kuoppamäki halluttivat Elmun Baarin lavan Rock Academyn rytmiklinikan merkeissä. Illan juontajana toimi aina yhtä ihana Heta Hyttinen.

Pitkään keskenään komppiparina soittaneet Koivusalo ja Kuoppamäki etenivät klinikassa musiikki edellä ja demonstroivat konkreettisesti jamittelemalla, kuinka annetaan omaa soittoa vähentämällä rytmiryhmän toiselle osapuolelle tilaa tämän innostuessa ripeltämään, tai miten Beatlesin ”let it be” -kappaleen tunnelmaa voi muuttaa yksinkertaisillakin menetelmillä. Yhteisen soitannan avulla näytettiin myös, kuinka luodaan jännitettä, groovea ja svengiä biisiin rumpujen ja basson avulla ja näin tehdään kappaleesta mielenkiintoisempi. Klinikoitsijat painottivat komppihommien olevan paljolti luonnekysymyksiä, koska komppiryhmän perustyö on saada muu bändi kuulostamaan hyvältä, eikä itse paistatella parrasvaloissa.

Koivusalo ja Kuoppamäki kehottivat myös soittamaan muitakin juttuja kuin omaa instrumenttia tai mieligenreä ja poistumaan mukavuusalueelta, koska uusien musiikkityylien tai instrumenttien opettelun jälkeen oman instrumentin ydinosaaminen tulee olemaan parempaa ja tarkempaa. Koivusalo antoi esimerkkinä kontrabasson soiton opiskelunsa, josta hän myönsi vieläkin olevan kauhuissaan, vaikka kontrabasson hallitseminen näkyy nyt myös hänen sähköbasson soitossa.

Kuoppamäki painotti, että musiikilliselle sekoilulle tulisi antaa aikaa ja mahdollisuus varsinkin studiotyöskentelyssä, sillä siitä usein aukeaa uusia siistejä juttuja. Kaksikko kehotti myös olemaan ihmisenä siedettävä tyyppi, koska musiikki on pitkälti yhteisöllistä tekemistä.  Muusikko ei myöskään ole koskaan valmis, vaan aina löytyy kehitettävää ja uusia asioita harjoiteltaviksi.

 

Klinikka oli erittäin inspiroiva ja mukaansatempaava. Näillä eväillä on hyvä jatkaa kesää kohti!

Kiitos kaikille osallistujille!

 

Klinikan voi katsoa kokonaisuudessaan 360-taltiointina Rock Academyn Youtube-kanavalta.

Eeva Koivusalo
Sami Kuoppamäki